Q&A

Često postavljana pitanja

O NAMA

Startup studio je program Fondacije Mozaik koji za cilj ima prepoznati i uložiti u startup ideje mladih koje imaju potencijal biti prvo komercijalno održive, a onda profitabilne i iznimno društveno odgovorne.

Članovi tima Startup studija su inovatori i iskusni profesionalnci iz biznis i neprofitnog sektora. Kroz kombinaciju različitih iskustava i visoke motiviranosti članova tima, obezbjeđujemo jedinstvenu podršku u procesu razvoja, registracije i skaliranja startup biznisa.

DOGAĐAJI

Startup studio organizira vlastite događaje koji mi interno zovemo mikroteme za poduzetnike. Cilj mikrotema je pomoći poduzetnicima da bolje razumiju specifične aspekte poslovanja. Kao govornike pozivamo iskusne profesionalce koji se tom materijom bave svaki dan. Npr., kako ulistati proizvod na police supermarketa? Ili kako uvesti kontejner iz Kine? Kada koristim koji ugovor za svoje uposlenike? Više o ovome možeš pronaći na DOGAĐAJI ili na Youtube kanalu Startup studija.

Pored internih događaja, često ustupamo prostor za organizaciju različitih događaja. Ako te zanima da unajmiš neki od naših prostora, više informacija možeš pronaći na IZNAJMI PROSTOR.

Ne, Startup studio nije namijenjen za ovu vrstu događaja.

Naše događaje najavljujemo na linku DOGAĐAJI i u zajednici za poduzetništvo www.lonac.pro

POKRENI BIZNIS

Društveni biznis ili iznimno društveno-odgovoran biznis je kod nas društvo sa ograničenom odgovornošću koje, pored ostvarivanja dobiti, mora imati pozitivan efekat na planetu zemlju i ljude. Svaki biznis je specifičan, tako da ćemo tvoju društvenu odgovornost ustanoviti i jasno iskazati kroz proces apliciranja. Ako ti nije jasno, ne brini, tu će ti pomoći naši mentori.

Startup studio povremeno nudi grantove do 2.000 KM za osnivanje novih poljoprivednih gazdinstava, obrta ili samostalnog preduzetništva. Bitno je da u momentu pokretanja aplikacije startup nije već registrovan.

Za društva sa ograničenom odgovornošću ne nudimo grant sredstva. U ovom slučaju nudimo opciju zajedničkog ulaganja.

Startup studio može zajedno sa tobom uložiti u budući ili već postojeći biznis u slučaju da naše ekspertne komisije procijene da postoji potencijal održivosti i iznimne društvene odgovornosti. U ovom slučaju, vlasnički udjeli se dijele u odnosu na ulaganja jedne i druge strane. Ukoliko inicijativa dolazi sa tvoje strane, Startup studio uvijek ostaje manjinski suvlasnik, bez obzira na odnos zajedničkog ulaganja.

Za društva sa ograničenom odgovornošću ne nudimo grant sredstva. Ista možemo ponuditi poljoprivrednim gazdinstvima, obrtima i samostalnim preduzetništvima.

U slučaju apliciranja za grant sredstva do 2.000 KM za gazdinstva, obrte i samostalna preduzetništva, od momenta objave poziva pa do dobijanja sredstva potrebno je oko mjesec dana.

U slučaju apliciranja za zajedničko ulaganje, proces traje minimalno 15 dana (u slučaju da je sve jasno iz tvoje aplikacije nama). Koliko dugo će trajati zavisi primarno od tebe. Mi našu inovacijsku i komisiju za zajedničko ulaganje sazivamo po potrebi i možemo vrlo brzo donositi odluke.

Sastanak je dio standardne procedure rada sa aplikantima. Prije ugovaranja sastanka, potrebno je da naša inovacijska komisija načelno odobri daljnji rad sa tobom. Da bi to učinila, potrebno je da se prijaviš i popuniš Kanvas 1. Za to ti je potrebno oko sat vremena.

Nažalost, zbog ogromnog broja zahtjeva ne možemo se sastajati prije nego ispuniš ovaj korak.

Mi svaki dan dobijamo ideje na razmatranje. Do sada nismo imali slučaj zloupotrebe jer se prema svim aplikantima odnosimo sa poštovanjem i uz uvažavanje ideja. Ukoliko želiš, možemo potpisati i ugovor o tajnosti prije nego pristupiš apliciranju. U ovom slučaju molimo te kontaktiraj našeg pravnika na nenad@mozaik.ba

I da i ne. Npr, možeš koristiti računovodstvene usluge naše Agencija MaŠta d.o.o. PJ FIN. Više informacija o tome na www.masta.ba. Također, možeš unajmiti naše prostore ili coworking. Kroz našu zajednicu za poduzetništvo www.lonac.pro možeš tražiti BESPLATAN POSLOVNI SAVJET.

Usluge našeg pravnog, marketing i prodajnog odjela stoje na raspolaganju samo startup biznisima koji su u procesu zajedničkog ulaganja ili su već pokrenuti zajedno između poduzetnika i Startup studija. Isti je slučaj sa mentorskom podrškom.

STARTUP SERVISI

Mi smo partneri sa stotinama društveno-odgovornim biznisima i organizacijama. U dogovoru sa njima, stavili su nam na raspolaganje dio svojih eksperata na različite teme. Oni odgovaraju na vaša pitanja. Naravno, da bi ti mogli kvalitetno odgovoriti, tvoje pitanje mora objasniti kontekst i biti jasno postavljeno.

Na pitanja odgovaraju stručnaci iz kompanija i organizacija, koji iste besplatno ustupaju kao dio svoje društvene odgovornosti. Pitanja i odgovori ostaju javni kako bi svi koje zanima nešto slično mogli pronaći te odgovore na jednom mjestu.

Mentorske usluge se kod nas ne naplaćuju. Nude se isključivo pojedincima i startup-ima koji su u procesu apliciranja ili su već registrovali startup. Nažalost, nemamo vremena za rad sa onima kojima treba mentorska podrška, a nisu dio naše porodice. Za takve imamo opciju traženja besplatnog poslovnog savjeta.

Opcija registracije na našim adresama je ponuđena samo onim startup-ima u kojima smo izvršili zajedničko ulaganje.

U Banjaluci to je moguće u saradnji sa Inovacijskim centrom Banja Luka, bez obzira da li radiš sa Startup studiom ili ne.

Pravnu podršku možeš koristiti samo ako apliciraš ili si zajedno sa nama registrovao novi startup. Nažalost, nemamo vremena za rad sa onima kojima nisu dio naše porodice. Za takve imamo opciju traženja besplatnog poslovnog savjeta.

COWORKING

Poštujemo vrlo pažljivo sve mjere koje su naložile nadležni organi.

Ne postoje pregrade. Važno nam je da u prostorima gradimo zajednicu onih koji pokreću startup i koji teže društvenoj odgovornosti.

Da, slobodno pokaži i predstavi naše prostore prijateljima i partnerima. Naravno, pobrini se da je sve u skladu sa našim kućnim pravilima (link je u dnu stranice).

Ukoliko ti je ovo važno, stupi u kontakt sa voditeljicom prostora da dogovoriš izradu ključeva i potpišeš izjavu u kojoj garantuješ poštivanje svih pravila prostora, stanara i stubišta. Naši prostori su pokriveni video nadzorom tako da postoji mogućnost naknadne provjere korištenja.

U prostore možeš ući sasvim redovno unutar radnog vremena, bez obzira da li je voditeljica pristutna ili ne. U slučaju da imaš neki problem, prozovi je na mobitel u dnu ove stranice.

NAJAM PROSTORA ZA DOGAĐAJE

Da, naše voditeljice su tu da ti pomognu da se događaj pripremi i realizuje. Ako te nešto specifično zanima, piši nam na kontakt ispod.

Naravno! Korištenje promotivnih materijala je dozvoljeno ukoliko neće oštetiti prostor.

Ukoliko si imao catering, vrlo je važno da ostatke istog ne ostavljaš u startup studiju. Mi ti predlažemo da doniraš hranu i budeš društveno odgovoran. Pored toga, zamolili bismo te da pokupiš otpatke ukoliko ih je ostalo u iznajmljenoj sali. Za sve informacije se slobodno obrati voditeljici. Također, ukoliko si koristio projektor, mikrofone i sl., potrebno je da ih isključiš. Svaki kvar svakako prijavi voditeljici.