ZA KOJI PRAVNI OBLIK BIZNISA DA SE ODLUČIM?

Predpostavljamo da si ovdje jer želiš pokrenuti startup. Postoje 3 moguća pravca u kojima želiš razmišljati:

Porodično tj. obiteljsko ili komercijalno poljoprivredno gazdinstvo

Ovo lako možeš pokrenuti u svojoj opštini / općini. Ovdje u principu nastavljaš poslovati kao fizičko lice. Pogodno za sve situacije gdje tvoj godišnji promet neće preći 40.000 KM. Fiskalna kasa nije potrebna. Ako planiraš ući u PDV sistem kako bi ostvario pravo na povrat ulaznog PDV-a, onda ovo nije dobar oblik za tebe.
Više informacija

Obrt (u FBiH) tj. samostalno preduzetništvo ili SP (u RS)

I ovaj vid registracije se pokreće na lokalnom nivou. Odgovornost je solidarna (eventualne dugove garantuješ svim onim što imaš u privatnom vlasništvu). Može biti maksimalno 2 vlasnika, od čega oboje moraju biti fizička lica. Poslovanje je relativno jednostavno. Fiskalna kasa i poslovni prostor su obavezni. Ovdje sa prometom od 50.000 moraš ući u PDV sistem.
Više informacija

Društvo sa ograničenom odgovornošću ili d.o.o.

Ovaj vid registracije se pokreće kod notara. Odgovornost je ograničena na visinu kapitala društva, tako da eventualni dugovi ovdje nemaju ništa zajedničko sa tvojim ličnim vlasništvom. Vlasnika može biti više i mogu biti i fizička i pravna lica. Fiskalna kasa i poslovni prostor su obavezni. Sa prometom od 50.000 moraš ući u PDV sistem.
Više informacija

Šta od ovoga da odaberem?

Pogrešan odabir pravnog oblika može te koštati u daljnjem poslovanju. Najbolje prije odluke pogledaj poređenje obrta / samostalnog preduzetništva sa društvom sa ograničenom odgovornošću. Ukoliko ti i dalje nije najjasnije, postavi pitanje u dnu bloga pa će ti stručnjaci u www.lonac.pro zajednici besplatno odgovoriti za konkretno tvoj slučaj.

GRANT PODRŠKA

Startup studio nudi grantove u različitim iznosima i u različitim periodima u toku godine. Samo buduća komercijalna poljoprivredna gazdinstva i obrti / SP imaju pravo na ovu podršku. Ako planiraš osnovati d.o.o., pogledaj dio o zajedničkom ulaganju ispod.

PRIJAVI SE ZA GRANT

*Samo za poljoprivredna gazdinstva, obrte i SP.

Ukoliko ti bilo šta nije jasno, pogledaj Česta pitanja koja redovno ažuriramo kako bismo dali što je moguće konkretnije upute o našim prilikama i procesima.

ZAJEDNIČKO ULAGANJE

Startup studio je otvoren za ideje, koncepte, prototipe i već registrovane startup-e u obliku d.o.o. Primamo prijave bez obzira iz koje industrije dolaziš. Bitno nam je da je ideja ekonomski održiva te da je iznimno društveno odgovorna.PRIJAVI SE ZA ZAJEDNIČKO ULAGANJE

*Samo za d.o.o. koji već postoji ili će nastati kao rezultat zajedničkog ulaganja

Ukoliko ti bilo šta nije jasno, pogledaj Česta pitanja koja redovno ažuriramo kako bismo dali što je moguće konkretnije upute o našim prilikama i procesima.