Trebaš povoljan kredit, a tek si na početku poslovanja?

Ništa ne brini, Startup studio i Sparkasse Bank BiH su pokrenuli program Korak po korak za preduzetnice i preduzetnike poput tebe. Sve što je potrebno je da ispuniš jednostavnu formu i prijaviš se za kredit do 50000 KM, a mi ćemo ti biti podrška kroz cijeli proces.

ruke

Ko može aplicirati?

  • Poduzetnice i poduzetnici od 18 do 35 godina.
  • Startupi koji su tek osnovani, biznisi koji imaju samo jedan finansijski izvještaj kao i biznisi koji posluju do 3 godine (osnovani su u 2018. godini).
  • Sve djelatnosti organizacionog oblika d.o.o, obrti u FBiH ili samostalni preduzetnici i preduzetnice u RS. 

 

Šta mi se nudi u okviru ove kreditne podrške?

  • Finansijska podrška kroz pristup povoljnijim kreditnim linijama za novoosnovane biznise.  
  • Besplatna edukacija i individualna mentorska podrška u vidu stručnih konsultacija jedan na jedan i savjeti za razvoj biznisa kako bi što kvalitetnije koristila kreditna sredstava.  
  •  Podrška skrojena prema stvarnim potrebama i razvojnim mogućnostima tvog biznisa.

 

favicon

Šta o podršci kažu iz Sparkasse Bank BiH?

Po čemu je ova ponuda kredita drugačija od drugih i zašto je povoljnija za mene?

Mi osiguravamo
gotovinski depozit!

 

U okviru ove ponude Startup studio će osigurati gotovinski depozit kojeg zahtijeva Sparkasse Bank BiH, a koji iznosi 30% od traženog iznosa.  To znači, ako ti, na primjer, bude odobren kredit od 30 000 KM mi možemo dati depozit od 9.000 KM.

 

Nema skrivenih
troškova! 

 

Od ostalih troškova tu su samo troškovi obrade kredita koji se uračunaju u kreditni zahtjev i iznose 0,50% od traženog iznosa. Npr. na kreditni zahtjev od 1000 KM troškovi obrade iznose 5 KM. Troškovi za otvaranje računa u Sparkasse Bank iznose cca 15 KM, a ako već imaš otvoren račun u Sparkasse Bank, onda nemaš ni ovaj trošak.  

 

PARAMETRI KREDITIRANJA

Parameti kreditiranja
 Potpuno osigurani krediti
Djelimično osigurani krediti
Neosigurani krediti
Maksimalan rok
10 godina  
7 godina  
5 godina  
Maksimalan iznos
BAM 50000 
BAM 20000 (obrti/SP) 
BAM 40000 (obrti/SP, d.o.o.) 
BAM 10000 (obrti/SP) 
BAM 30000 (obrti/SP, d.o.o.) 
Kolateral 
Dodatno:  
Oprema koja se finansira nekretnina ili oprema u vlasništvu biznisa 
Dodatno: 
Oprema koja se finansira nekretnina ili oprema u vlasništvu biznisa 
Depozit:
10% za s.t.r. i obrte;
30% za d.o.o.

Primjer potpuno osiguranog
kredita za stalna sredstva u iznosu
od 10000 KM
Primjer djelimično osiguranog kredita za stalna sredstva u iznosu
od 7000 KM
Primjer neosiguranog kredita za obrtna sredstva u iznosu
od 4000 KM
Startup biznis  je u prvih šest mjeseci rada imao prihod od 25000 KM. Aplicirao je za kreditna sredstva u iznosu od 10000 KM za nabavku opreme (stalna sredstva). Ovim sredstvima vlasnica biznisa planira nastaviti proizvodnju i povećati prodaju zbog novih kupaca koji su se pojavili. Odabrao je rok otplate kredita od 120 mjeseci, a Startup studio je osigurao gotovinsku garanciju banci od 30% od traženog iznosa dok traje otplata kredita. Mjesečna rata kredita po ovom zahtjevu iznosi 105,58 KM. Vlasnik biznisa dodatno u zalog daje opremu koju je nabavio ili opremu koju već posjeduje.  Startup je u prvih šest mjeseci rada imao prihod od 15000 KM. Aplicirao je za kreditna sredstva u iznosu od 7000 KM za nabavku opreme (stalna sredstva). Ovim sredstvima vlasnik biznisa planira nastaviti proizvodnju i povećati prodaju zbog novih kupaca koji su se pojavili. Odabrao je rok otplate kredita od 84 mjeseca, a Fondacija Mozaik je osigurala gotovinsku garanciju banci od 30% od traženog iznosa dok traje otplata kredita. Mjesečna rata kredita po ovom zahtjevu iznosi 98,61 KM. Vlasnik biznisa dodatno u zalog daje opremu koju je nabavio ili opremu koju već posjeduje ili vlasnik biznisa u zalog daje samo opremu koja je nabavljena ili koju već posjeduje. Startup je u prvih šest mjeseci rada imao prihod od 12000 KM. Aplicirao je za kreditna sredstva u iznosu od 4000 KM za nabavku repromaterijala (obrtna sredstva). Ovim sredstvima vlasnica planira nastaviti proizvodnju i  prodaju dok ne naplati potraživanja od kupaca. Odabrao je rok otplate kredita od 48 mjeseci, a Startup studio je osigurao gotovinsku garanciju banci od 30% od traženog iznosa dok traje otplata kredita. Mjesečna rata kredita po ovom zahtjevu iznosi 91,94 KM.

U sva tri navedena primjera Startup studio je vlasnicama i vlasniku pomogao da pripremi dokumentaciju (finansijske projekcije), odredi vremenski period, iznos traženih sredstava te definiše gotovinsku garanciju prema Banci. Ako se prijaviš, nisi prepuštena sam sebi, finansijska stručnjakinja iz našeg tima će ti pomoći da procjeniš svoje potrebe i mogućnosti kako bi donio najbolju odluku za svoj biznis prije slanja dokumentacije banci. 

Nerma

Ko će mi pomoći u procesu? 

Nerma Saračević
Mentorica za startup finansije u Startup studiju

Nerma je stalna članica tima Startup studija sa preko 25 godina iskustva rada u različitim finanskijskim institucijama (banke, osiguravajuća društva), stručnjakinja je u oblasti restrukturiranja kompanija i doktorska kandidatkinja u oblasti finansija i poduzetništva. Nerma je do sada radila sa preko 200 malih biznisa i srednjih biznisa i na tome ima najveći fokus u svom  dosadašnjem radu, a Startup studiju je samo u prošloj godini radila sa 50 startupa.  Iskustva nekih od njih možeš pročitati ispod.

Potrebno je da pružiš  samo osnovne podatke o biznisu, a popunjavanje forme traje 5 minuta.  

Nakon što ispuniš prijavu, javit će ti se naša Nerma koja će obaviti s tobom razgovor i dogovoriti naredne korake. Ako imaš dodatna pitanja možeš se obratiti direktno Nermi na mail: nerma@mozaik.ba.

Pošto smo bili već u procesu otvaranja poslovnice u Njemačkoj, kredit Sparkasse Bank nam je dobro došao za proširenje kapaciteta u proizvodnji. Sredstva će biti utrosena za povećanje zaliha repro materijala i proširenje postojećeg pogona. 

Vrlo je teško dobiti kredit za startup firme i ovom prilikom zelim istaći da su Startup studio i Sparkasse Bank uradili ogromnu stvar sa ovim aranžmanom i vrlo povoljnim kreditom. Sam proces podnošenja zahtjeva je za nas, kao firmu, bio vrlo jednostavan zahvaljujući pomoći Nerme Saračević. Uslovi kredita su vrlo povoljni kao i sam proces apliciranja i moja topla preporuka svim biznisima da, u slučaju da imaju ideju, a nedostaju im sredstva, svakako iskoriste ove mogućnosti. 

Arman Ćurić, Interprodukt d.o.o. (Mostar)

Upravo pred sami početak pandemije, pokrećem vlastiti biznis Biljnu apoteku, i susrećem se sa najturbulentnijim periodom u poslovnom životu. Posao je započet, boriti se mora, a finansijska situacija je teška i nepredvidiva. Šta uraditi u ovom vremenu izazova kada se veliki broj biznisa ugasio preko noći? Finansijska podrška mi je bila neophodna da nastavim dalje. Kreditni program Korak po korak mi je omogućio da održim i razvijem svoj biznis, dopunim prodajni asortiman te da postanem prepoznatljiva i konkurentna na tržištu.  

Aida Osmić, Biljna apoteka “Agrimonia” (Lukavac)

Pokretanjem svoje biznis ideje sam došao u situaciju da su mi bila potrebna sredstva za izlazak na tržište i ulaganje u marketing kako bi na trzištu ostvario bolje rezultate.  Traženjem banke koja će kreditirati moju biznis ideju shvatio sam da su mi mogućnosti male, jer nisam ostvario značajnu prodaju do sada i kapital firme je još uvijek mali. Ono što sam imao je biznis ideja u koju vjerujem. Tada sam saznao za kreditni program Korak po korak kroz koji sam dobio potrebnu finansijsku podršku kroz kredit od 5 godina otplate i 6 mjeseci grejs perioda. Ono sto je bitno naglasiti kod ovog programa je to da niste sami! Pored Startup studija koji je uvijek tu da vas pogura i savjetuje, tu su službenici iz Sparkasse Bank koji su tu da razumiju situaciju u kojoj se nalazite i na usluzi da vam zaista pomognu.  

 

Jovan Grahovac, JoWood d.o.o. (Banja Luka)