Startup OB-01

Grant od 3.000 KM da unaprijediš svoj mikrobiznis!

Startup studio ti nudi bespovratna sredstva do 3.000 KM za razvoj mikrobiznisa, podršku za razvoj usluge e-commerce servisa (online trgovinu) i edukacije potrebne da unaprijediš svoj mikrobiznis.

Od tebe se očekuje da prijaviš svoj mikrobiznis i predstaviš potencijal za unapređenje poslovanja. O ovoj jedinstvenoj prilici pročitaj više informacija ispod.

ciko-12

Kome je poziv namijenjen? 

Poziv je namijenjen svim mikrobiznisima starijim od 6 mjeseci koji su osnovani uz podršku Fondacije Mozaik u okviru programa Omladinske banke. Namijenjen je mikrobiznisima koji imaju priliku i žele povećati tržišno učešće, ali im nedostaju sredstva za razvoj u vidu obrtnog kapitala (repromaterijal) ili nabavke stalnih sredstava (oprema).   Na poziv se može prijaviti i komercijalno poljoprivredno gazdinstvo.

Phone 2
pic1
pic4
pic3
pic2
Teta

Kakvu podršku mogu dobiti?

U okviru poziva možeš dobiti do 3.000 KM bespovratnih sredstava. Planirani fond za podršku mirkobiznisima u okviru ovoga poziva je 75.000 KM (25 mikrobiznisa).

Startup studio će svim mikrobiznisa koji ovim pozivom osiguraju finansijska sredstva i iskažu interesovanje dodatno omogućiti:

 • pristup e-commerce servisu za mikrobiznise koji imaju potencijal prodaje putem interneta u vrijednosti paketa od 300 KM;
 • praktičnu edukaciju u oblasti upravljanja finansijama kroz računovodstveni softver u vrijednosti od 200 KM;
 • promotivni paket i stručnu edukaciju u oblastima od interesa za vlasnika mikrobiznisa u vrijednosti od 500 KM.

Koji su uslovi da dobijem podršku?   

 • Da je tvoj biznis registrovan kroz program Omladinske banke u formi obrta ili samostalnog preduzetnika.
 •  Da tvoj mikrobiznis posluje 6 ili više mjeseci od datuma njegove registracije odnosno da je registrovan do 30.05.2022. godine.
 • Da biznis koji vodiš ima pozitivan uticaj na zajednicu.

Koje su moje obaveze nakon što se prijavim?

 • Da aktivno učestvuješ na minimalno 3 edukacije namijenjenih razvoju tvog mikrobiznisa koje ćemo organizovati nakon što dobiješ bespovratna sredstva (edukacije u trajanju od 2 sata)
 • Da tvoj obrt nastavi poslovati narednih 6 mjeseci u osnovnom ili dodatnom zanimanju. 

Koji je proces selekcije mikrobiznisa?

Sve pristigle prijave će pregledati Komisija Startup studija na temelju tri osnovna kriterija:

 • ekonomski potencijal mikrobiznisa;
 • izvodivost i potencijal rasta;
 • stručnost i motivisanost vlasnice ili vlasnika.

Dodatni kriteriji koji će se posmatrati su društvena korist (impakt) mikrobiznisa te interes za dodatnim vidovima podrške koje osiguravamo za razvoj mikrobiznisa.

Nakon odobravanja Komisije sa vlasnicama i vlasnicima mikrobiznisa će biti potpisan ugovor o namjenskom grantu.

Braco

Šta kažu o nama

Važni datumi i program 

 • 20.9. Otvoren poziv za prijave

Informativna sesija o uslovima poziva i iskustvima iz prvog kruga će biti održana na Demo Day Bihać 28.09.’22 i Banja Luka 29.09.’22. godine.

 • 20.10. Zatvoren poziv za prijave
 • 5.11. Dobit ćeš informaciju da li su odobrena sredstva
 • 15.02.2023. Krajnji rok za utrošak dodjeljenih sredstava
favicon

O Startup studiju 

Startup studio ulaže u poslovne ideje mladih s namjerom da podrži svaku mladu osobu na putu do njenog profesionalnog uspjeha. Startup studio nudi širok spektar finansijskih mehanizama (bespovratna sredstva; ulaganje sa suvlasničkim odnosom; kreditna sredstva za male biznise), mentorsku podršku pravnog, finansijskog, marketing i prodajnog tima. Važno nam je da poslovni model koji predlažeš za podršku je ekonomski održiv i iznimno društveno odgovoran. Startup studio je do sada pružio podršku 1.787 timova, 306 prototipa finansirali za testiranje proizvoda, 21 mikrobiznis finansijski podržan te 84 društvena biznisa novoregistrovano ili skalirana u ukupnoj vrijednosti od 2,2 milion KM.

Potrudi se da u prijavnom obrascu što kvalitetnije predstaviš svoj biznis i iskoristiš odlične prilike za razvoj poslovanja.