Povoljni Krediti Korak po Korak

Trebaš povoljan kredit, a tek si na početku poslovanja?

Ništa ne brini, Startup studio i Sparkasse Bank BiH su pokrenuli program Korak po korak za preduzetnice i preduzetnike poput tebe. Sve što je potrebno je da ispuniš jednostavnu formu i prijaviš se za kredit do 50000 KM, a mi ćemo ti biti podrška kroz cijeli proces.

Ko može aplicirati?

 • Poduzetnice i poduzetnici od 18 do 35 godina.
 • Startupi koji su tek osnovani, biznisi koji imaju samo jedan finansijski izvještaj kao i biznisi koji posluju do 3 godine (osnovani su u 2018. godini).
 • Sve djelatnosti organizacionog oblika d.o.o, obrti u FBiH ili samostalni preduzetnici i preduzetnice u RS.

Šta mi se nudi u okviru ove kreditne podrške?

 • Finansijska podrška kroz pristup povoljnijim kreditnim linijama za novoosnovane biznise.
 • Besplatna edukacija i individualna mentorska podrška u vidu stručnih konsultacija jedan na jedan i savjeti za razvoj biznisa kako bi što kvalitetnije koristila kreditna sredstava.
 • Podrška skrojena prema stvarnim potrebama i razvojnim mogućnostima tvog biznisa.

Šta o podršci kažu iz Sparkasse Bank BiH?

parallax background

Po čemu je ova ponuda kredita drugačija od drugih i zašto je povoljnija za mene?

Mi osiguravamo gotovinski depozit!

U okviru ove ponude Startup studio će osigurati gotovinski depozit kojeg zahtijeva Sparkasse Bank BiH, a koji iznosi 30% od traženog iznosa. To znači, ako ti, na primjer, bude odobren kredit od 30 000 KM mi možemo dati depozit od 9.000 KM.

Nema skrivenih troškova!

Od ostalih troškova tu su samo troškovi obrade kredita koji se uračunaju u kreditni zahtjev i iznose 0,50% od traženog iznosa. Npr. na kreditni zahtjev od 1000 KM troškovi obrade iznose 5 KM. Troškovi za otvaranje računa u Sparkasse Bank iznose cca 15 KM, a ako već imaš otvoren račun u Sparkasse Bank, onda nemaš ni ovaj trošak.

PARAMETRI KREDITIRANJA

Parameti kreditiranja Potpuno osigurani krediti Djelimično osigurani krediti Neosigurani krediti
Maksimalan rok 10 godina 7 godina 5 godina
Maksimalan iznos BAM 50000 BAM 20000 (obrti/SP)
BAM 40000 (obrti/SP, d.o.o.)
BAM 10000 (obrti/SP)
BAM 30000 (obrti/SP, d.o.o.)
Kolateral Dodatno: Oprema koja se finansira nekretnina ili oprema u vlasništvu biznisa Dodatno: Oprema koja se finansira nekretnina ili oprema u vlasništvu biznisa Depozit:
10% za s.t.r. i obrte;
30% za d.o.o.

U sva tri navedena primjera Startup studio je vlasnicama i vlasniku pomogao da pripremi dokumentaciju (finansijske projekcije), odredi vremenski period, iznos traženih sredstava te definiše gotovinsku garanciju prema Banci. Ako se prijaviš, nisi prepuštena sam sebi, finansijska stručnjakinja iz našeg tima će ti pomoći da procjeniš svoje potrebe i mogućnosti kako bi donio najbolju odluku za svoj biznis prije slanja dokumentacije banci.

Ko će mi pomoći u procesu?

Nerma Saračević

Mentorica za startup finansije u Startup studiju

Potrebno je da pružiš samo osnovne podatke o biznisu, a popunjavanje forme traje 5 minuta.

Nakon što ispuniš prijavu, javit će ti se naša Nerma koja će obaviti s tobom razgovor i dogovoriti naredne korake. Ako imaš dodatna pitanja možeš se obratiti direktno Nermi na mail: nerma@mozaik.ba.

Nerma je stalna članica tima Startup studija sa preko 25 godina iskustva rada u različitim finanskijskim institucijama (banke, osiguravajuća društva), stručnjakinja je u oblasti restrukturiranja kompanija i doktorska kandidatkinja u oblasti finansija i poduzetništva. Nerma je do sada radila sa preko 200 malih biznisa i srednjih biznisa i na tome ima najveći fokus u svom dosadašnjem radu, a Startup studiju je samo u prošloj godini radila sa 50 startupa. Iskustva nekih od njih možeš pročitati ispod.

Iskustva

 • Pošto smo bili već u procesu otvaranja poslovnice u Njemačkoj, kredit Sparkasse Bank nam je dobro došao za proširenje kapaciteta u proizvodnji. Sredstva će biti utrosena za povećanje zaliha repro materijala i proširenje postojećeg pogona. Vrlo je teško dobiti kredit za startup firme i ovom prilikom zelim istaći da su Startup studio i Sparkasse Bank uradili ogromnu stvar sa ovim aranžmanom i vrlo povoljnim kreditom. Sam proces podnošenja zahtjeva je za nas, kao firmu, bio vrlo jednostavan zahvaljujući pomoći Nerme Saračević. Uslovi kredita su vrlo povoljni kao i sam proces apliciranja i moja topla preporuka svim biznisima da, u slučaju da imaju ideju, a nedostaju im sredstva, svakako iskoriste ove mogućnosti.
  Arman Ćurić
  Interprodukt d.o.o. (Mostar)
 • Upravo pred sami početak pandemije, pokrećem vlastiti biznis Biljnu apoteku, i susrećem se sa najturbulentnijim periodom u poslovnom životu. Posao je započet, boriti se mora, a finansijska situacija je teška i nepredvidiva. Šta uraditi u ovom vremenu izazova kada se veliki broj biznisa ugasio preko noći? Finansijska podrška mi je bila neophodna da nastavim dalje. Kreditni program Korak po korak mi je omogućio da održim i razvijem svoj biznis, dopunim prodajni asortiman te da postanem prepoznatljiva i konkurentna na tržištu.
  Aida Osmić
  Biljna apoteka “Agrimonia” (Lukavac)
 • Pokretanjem svoje biznis ideje sam došao u situaciju da su mi bila potrebna sredstva za izlazak na tržište i ulaganje u marketing kako bi na trzištu ostvario bolje rezultate. Traženjem banke koja će kreditirati moju biznis ideju shvatio sam da su mi mogućnosti male, jer nisam ostvario značajnu prodaju do sada i kapital firme je još uvijek mali. Ono što sam imao je biznis ideja u koju vjerujem. Tada sam saznao za kreditni program Korak po korak kroz koji sam dobio potrebnu finansijsku podršku kroz kredit od 5 godina otplate i 6 mjeseci grejs perioda. Ono sto je bitno naglasiti kod ovog programa je to da niste sami! Pored Startup studija koji je uvijek tu da vas pogura i savjetuje, tu su službenici iz Sparkasse Bank koji su tu da razumiju situaciju u kojoj se nalazite i na usluzi da vam zaista pomognu.
  Jovan Grahovac
  JoWood d.o.o. (Banja Luka)